INTERREG V-A SZLOVÉNIA-MAGYARORSZÁG EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM

Vissza az előző oldalra

INTERREG V-A SZLOVÉNIA-MAGYARORSZÁG EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM

 

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS TÖRTÉNETE
Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program egy olyan együttműködési folyamat folytatása, amely a 90-es években indult háromoldalú és kétoldalú kompozíciókban (Ausztria-Szlovénia-Magyarország, Szlovénia-Magyarország-Horvátország, illetve Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programok). Ezen nagy hagyománnyal bíró határon átnyúló együttműködési programok eredményeként értékes tapasztalatokra tettek szert nem csak a Programot irányító szervezetek, hanem a résztvevő országok érdekelt felei is, amelyre a jelenleg futó 2014-2020-as Program épít.


PROGRAMTERÜLET
A Szlovénia-Magyarország határ menti régió területe összesen 10.658 km2 kiterjedésű, melynek 2/3-a tartozik a magyar, 1/3-a a szlovén határ menti régióba, melyet 102 km hosszú államhatár köt össze. A programterület Szlovénia észak-keleti és Magyarország dél-nyugati részét foglalja magába. Földrajzilag elsősorban a váltakozó sík- és dombvidéki területek jellemzőek a régióra.

                                       
 

PROGRAM KÖLTSÉGVETÉS
Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program teljes ERFA támogatása 14.795.015 euró, a teljes, 2014-2020 közötti programidőszakra.


EGYÜTTMŰKÖDÉSI TERÜLETEK
A Program a következő prioritási tengelyeket célozza meg:


1.    Prioritási Tengely: Vonzó régió

A prioritási tengely egy, a 6c beruházási prioritást tartalmazza, amely a 6. Tematikus Célkitűzésnek feleltethető meg.

A régió magas potenciállal rendelkezik a természeti és kulturális értékek terén, amely erős bázist alkot a fenntartható turizmus fejlesztéshez és az ahhoz kapcsolódó tevékenységekhez. Mindamellett a régiót duális karakter is jellemzi: néhány alrégió (főként termálfürdős helyszínek) jól fejlettek, még nemzeti és EU-s szinten nézve is kiemelkedő eredményt hozva, ugyanakkor más területek meg messze a potenciáljukon alul teljesítenek, főleg az agrártelepülések, természeti és védett területek.

A prioritási tengely alatt támogatott projektek egyrészt a természeti és kulturális értékek fenntartását, másrészt pedig az alulteljesítő régiók turizmusának fejlesztését szolgálják. Tekintettel a Program korlátozott pénzügyi keretére, csak kisléptékű infrastruktúra fejlesztés lehetséges a tengely alatt, amely a fejlesztési tervekbe beilleszkedik.

Az 1. prioritási tengely keretében 12 projektet támogat a Program. A projektekről részletesen az alábbi linken olvashat:
http://www.si-hu.eu/hu2/projektek/odobreni-projekti/#toggle-id-1 

2.    Prioritási Tengely: Együttműködő régió

A prioritási tengely egy, a 11b beruházási prioritást tartalmazza, amely a 11. Tematikus Célkitűzésnek feleltethető meg.

A regionális szereplők közötti hatékony együttműködés a régió fejlesztéséhez nagyban hozzájárulhat, mivel a közös problémák összehangolt, közös kezelése nagyobb hatást és eredményességet érhet el, amely megerősödő határon átnyúló identitást eredményezhet. A régió egyik legnagyobb kihívása, hogy jobb kormányzási modelleket alkalmazzon, amelyek minőségi közszolgáltatásokat és szociális innovációt eredményeznek a régióban, ideértve a hátrányos helyzetű csoportok igényeit is. Ezt a közintézmények, civil szervezetek és közérdeket szolgáló egyéb szervezetek fokozottabb, újabb együttműködése eredményezheti, amely végső soron az érintettek határon átnyúló kapcsolatainak, és így a kölcsönös tisztelet, elfogadás és megértés fokozódását hozhatja, ami egyben az EU egyik kitűzött célja is.

A 2. prioritási tengely keretében 12 projektet támogat a Program. A projektekről részletesen az alábbi linken olvashat:
http://www.si-hu.eu/hu2/projektek/odobreni-projekti/#toggle-id-2 

 

ÚJ PROGRAM, ÚJ EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÖTLETEKHEZ
Az Interreg VI-A Szlovénia-Magyarország Program 2021-2027 azoknak a közszféra szervezeteknek biztosít új támogatási lehetőséget, amelyek okos ötleteikkel a régió fejlődését kívánják szolgálni, és ezeket az okos ötleteket innovatív megoldásokká alakítva javítani tudják a határtérség lakosságának életminőségét.

További információ az új időszakban megvalósuló közös Programról az alábbi linken érhető el: http://www.si-hu.eu/2127/new-programme-for-new-cooperation-ideas/?lang=hu  

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ
A Szlovéniában működő Irányító Hatóság a Program nemzeti, regionális és helyi szintű képviselete érdekében Magyarország területén Információs Pontokat működtet. 

Elérhetőség:

http://www.si-hu.eu/hu2/o-nas/skupni-sekretariat/