INTERREG - IPA MAGYARORSZÁG-SZERBIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM

Vissza az előző oldalra

A PROGRAM ÁTTEKINTÉSE

Röviden 
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014–2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének az előcsatlakozási eszközbe (IPA) tartozó egyik kezdeményezése.

A Programot az Európai Bizottság a C(2015) 9488 számú, 2015. december 15-i határozatával hagyta jóvá. Alapját a 231/2014/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a 447/2014/EU bizottsági végrehajtási rendelet (IPA II végrehajtási rendelet) képezik.  

A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszeren” keresztül a Program nonprofit szervezetek együttműködési projektjeit finanszírozza, és támogatja, amelyek a magyarországi Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyék (NUTS III régiók) és a NUTS III szintnek megfelelő következő szerbiai régiókból álló programterületen: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség területén találhatók. 

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program a magyar–szerb határtérség határon átnyúló programjainak negyedik generációja. A „Jó szomszédok a közös jövőért” jelmondatával a Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, felkarolja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, valamint hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.  Az Interreg–IPA CBC Magyarország–Szerbia  Program a 2007–2013 időszak uniós pénzügyi keretrendszerében végrehajtott Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program folytatásának tekinthető.


Az Európai Parlament és Tanács 2021. szeptemberben döntött az következő Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA III) létrehozásáról. A Magyarország és a Szerb Köztársaság közötti együttműködés alapdokumentuma (az Interreg Program) a 2021-2027-es időszakra vonatkozóan benyújtásra került az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra. 


A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programról részletes információ található a Program weboldalán

A Projekt katalógus című kiadvány áttekintést nyújt a 2007–2013-as Programról és a megvalósult projektekről. A Példaértékű együttműködések című kiadvány pedig részletesebben mutat be néhányat az együttműködések és a sikeresen megvalósított projektek közül. Hasonló antológia elkészítése van tervben a 2014-2020-as időszak projektjeiről a Program zárásához közeledve.

 

A Program fontosabb jellemzői
 

A vezető kedvezményezett elv
A vezető kedvezményezett elv alapvető követelmény a Program által finanszírozott valamennyi tevékenységben. A projekt képviseletét a vezető kedvezményezett látja el, aki a kizárólagos közvetlen kapcsolattartó a projekt és a Program közös irányító szervei közt. A vezető kedvezményezett feladata, hogy létrehozzon a projektpartnerek között egy partnerségi megállapodáson alapuló, jól működő együttműködést.

Határon átnyúló hatás
A valós határon átnyúló hatású közös projektekhez a határ mindkét oldalának projektpartnereit be kell vonni. A projekteket a közös együttműködés következő szempontjai mentén kell tervezni és megvalósítani: közös projekttervezés, közös projekt team, közös projektfinanszírozás és -végrehajtás. A projektek hatásának, eredményeinek a határ mindkét oldalán jelentkeznie kell.

Közbeszerzés
A közbeszerzéseket a határon átnyúló program teljes területén – mind a magyar, mind a szerb területen – Európai Unió külső intézkedéseire vonatkozó szerződéskötési eljárások szerint kell lefolytatni (PraG).

A 2014-2020-AS PROGRAM CÉLKITŰZÉSEI ÉS PRIORITÁSAI

Hosszú távú célkitűzések
A Program hosszú távú és átfogó célja a régió összehangolt fejlesztése egy szoros gazdasági együttműködéssel, a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatával. 

Specifikus célok
Ezen átfogó cél eléréséhez a Program a következő öt specifikus célt határozza meg:

  • a víztestek minőségének és a természetvédelmi területek környezeti kockázatainak (pl. aszály, árvíz, jégeső) csökkentése és kedvezőtlen hatásaik megelőzése;
  • a határátkelés és a kapcsolódó közlekedési útvonalak kapacitásbővítése a közúti közlekedés fejlesztésének és a fenntartható közlekedési módozatok (tömegközlekedés, kerékpározás, vízi közlekedés) előmozdításával;
  • az egymást kiegészítő helyi értékeken alapuló, közösen koordinált határon átnyúló idegenforgalmi desztinációk megteremtése, biztosítva ezzel az idegenforgalmi lehetőségek fenntartható fejlesztését;
  • a kultúra, szabadidős tevékenységek, sport és természetvédelem területén folytatott együttműködés előmozdítása;
  • a KKV-k növekedési képességének és foglalkoztatási potenciáljának érvényre juttatása (a stratégiai pályázati felhívásban nem került meghirdetésre) új technológiák, folyamatok, termékek és szolgáltatások kifejlesztésével és átvételével. 

E specifikus célok a következő prioritástengelyekkel érendők el:

PT 1: Határon átnyúló vízgazdálkodási és kockázatmegelőzési rendszerek színvonalának javítása;
PT 2: A határon átmenő forgalom akadályozó tényezőinek csökkentése;
PT 3: Idegenforgalmi és kulturális örökségi együttműködés ösztönzése;
PT 4: KKV-k versenyképességének erősítése innovációvezérelt fejlesztéssel. 

Ezen túlmenően a Program tartalmaz még egy 5. prioritási tengelyt is – PT 5 –, a technikai segítségnyújtást, amely független a pályázati felhívásoktól, hiszen kizárólag a Program irányításához biztosít finanszírozást.

A Program prioritástengelyeit az uniós, nemzeti és regionális szintű stratégiai dokumentumokhoz illeszkedő tematikus prioritások (TP) határozzák meg. A tematikus prioritások kiválasztásakor Magyarország és Szerbia a határon átnyúló régióval kapcsolatos fejlesztési programjaik közötti koherencia elérésére törekedett, erősen összpontosítva a lehetséges szinergiákra és az egymással átfedésben lévő fejlesztési területekre. A kétoldali értelmezés révén a Program támogatja az uniós, nemzeti és regionális szintű stratégiákat, és hozzájárul e stratégiai dokumentumokhoz. A Interreg – IPA CBC Magyarország–Szerbia Program így – az Európai Bizottság által az Európai Unió gazdaságának a nemzeti és az európai politikák fokozottabb koordinációján keresztüli előmozdítására kidolgozott tíz évre szóló Európa 2020 stratégiának megfelelően – a következő tematikus prioritásokat alkalmazza:

TP2: Környezetvédelem, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és hatáscsökkentés, a kockázatmegelőzés és -kezelés előmozdítása; 
TP3: Fenntartható közlekedés népszerűsítése és a tömegközlekedési infrastruktúrák színvonalának javítása; 
TP4: Az idegenforgalom, valamint a kulturális és természeti örökség ösztönzése; 
TP7: A versenyképesség, az üzleti környezet megerősítése és a kis és közepes vállalkozások fejlesztése, kereskedelem és beruházás. 

A fenti célkitűzések mentén támogatott projektek rövid ismertetése szintén elérhető a Program honlapján. A 2014-2020-as programozási időszakban további pályázati kiírásra már nem kerül sor. Az ezt követő 2021-2027-es ciklus első felhívása várhatóan 2022 második félévében nyílhat meg.

PÉNZÜGYI KERETRENDSZER (2014-2020)
Az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Program teljes uniós hozzájárulása (ERFA/IPA-Előcsatlakozási Támogatási Eszköz) 65.124.000 euró. A nemzeti önrészt is ide számítva (beleértve a projektpartnerek saját hozzájárulását is), a Program teljes költségvetése 76.616.474 euró.