2023. szeptember 1.

Információs Nap Zalaegerszegen

Vissza az előző oldalra

Több mint 100 érdeklődő részvételével tartották meg augusztus 22-én Zalaegerszegen az Interreg VA Ausztria-Magyarország Program információs Napját. A rendezvényen a Nyugat-dunántúli Regionális Koordinátorok és a Közös Titkárság magyar munkatársai ismertették a most kezdődő időszak pályázati lehetőségeit és az előző ciklushoz képest történt változásokat. Projekteket 4 prioritásban nyújthatnak be a két országban tevékenykedő partnerségek, a következő témakörökben: az éghajlatváltozással kapcsolatos Zöld és Ellenálló Határtérség, a fenntartható közlekedést célzó Jobban Öösszekapcsolt Határtérség, az oktatási rendszereket és a fenntartható turizmust segítő Kompetens Határtérség, valamint a jogi és adminisztratív együttműködést támogató Integrált Határtérség témában.

A turizmus, a környezetvédelem és a megújuló energia-felhasználása” – sorolta, mely területeken szeretné fejleszteni a szlovén-magyar határmenti Lenti városát Horváth László polgármester, aki hangsúlyozta: „Vannak tapasztalataink, amelyeket meg tudunk osztani más projektpartnerekkel, akár határontúliakkal is, és várjuk azt, hogy hol tudnánk fejlődni, miben tudnánk újat mutatni és miben tudnánk a város, mint lakóhelyünknek a helyzetét jobbítani és a lakosságnak még élhetőbb körülményeket nyújtani.

A település vezetője hozzátette, hogy a rendezvényen hallottak is nagyban hozzájárulnak a jelenleg még kidolgozás alatt lévő projektek tervezési munkájához.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az ország 2004-es EU-csatlakozása óta folyamatosan igyekszik uniós forrásokhoz jutni a határon átnyúló programokon keresztül is. Dr. Németh Csaba igazgatóhelyettes elmondta, az őrségi gyümölcsösöket, 200-féle alma, 100 fajta körte és szilvafa, illetve azok élővilágának védelmét célozza készülő pályázatuk. „A mi elképzelésünk, a mi választásunk az a hagyományos gyümölcsösök és a hozzájuk kötődő biológiai sokféleség megőrzésére irányul. Ebben az ügyben tavaly december óta folytatunk egyeztetéseket a leendő partnereinkkel, hogy ezt a határon átnyúló ökológiai hálózatot, amelyeket ezek a gyümölcsösök alkotnak, és amelyben az egyes gyümölcsösök, amelynek az aljnövényzetét kaszálták is valamikor, ezek hagyományos régi fajtákból álló gyümölcsösök, amiknek nagyon gazdag a rovarvilága, növényvilága és madárvilága is, hogyan lehetnének megőrizhetőek, fenntarthatóak” - jegyezte meg.

Az egyik munkaerőpiaci lehetőségeket segítő civil szervezet projektmenedzsere szerint fontos változások történtek az előző 7 éves időszakhoz képest a pályázati rendszerben. „Nagyon sok olyan sallangot levesz talán a működés és az elszámolás folyamatában, ami eddig talán feleslegesen okozott nehézséget, problémát, olyan súrlódásokat, ami nem volt feltétlen indokolt” - mondta Németh Zsolt, aki elmondta, a Változó Világért Alapítvány egy korábbi pályázatukra építve tervez új projektet. Ennek fő célja az, hogy a környezeti változásokat figyelembe véve fejleszthessék a munkáltatók és a munkavállalók közötti együttműködést.

Bár az előző 7 éves költségvetési ciklushoz képest harmadával csökkentek a forrásaik, a program titkárságvezetője abban bízik, hogy a rendelkezésre álló majdnem 46 millió euróból, egy koncentráltabb munka révén, a régióban ez a változás nem lesz számottevően érezhető. Dr. Horvát Csaba elmondta: „Van egy felső határa a pályázatoknak. Felső határa nem volt a projektméretnek, most van. Ez 3 millió euró és van egy kisméretű projektkategória, amely eddig nem volt jelen, a 25 ezer és a 200 ezer euró közötti méretkategóriát, külön egyszerűsített szabályok alapján, kisméretű projektként támogatjuk.”

A standard projektek első benyújtási határideje 2023. szeptember 29. A kisméretű projekteket 2023. november 6-tól lehet beadni az osztrák-magyar együttműködési program monitoring rendszerén keresztül.