Széchenyi

ÉMOP-2.1.1/F-14-2014-0001

A BOR-VIDÉK Tokaj-Hegyalja Nemzeti Program előkészítéséről szóló 1981/2013. (XII. 29.) Korm. határozat értelmében kiemelt cél a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kulturtáj UNESCO világörökségi helyszín természeti, társadalmi, gazdasági és kulturális környezetének az ökológiai egyensúly fenntartásával történő komplex fejlesztése, a hosszú távú térségfejlesztés feltételeinek megteremtése.

Az ÉMOP-2.1.1/F-14-2014-0001 „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című projekt az Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásából valósította meg a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. mint Konzorciumvezető és a Borvidék 27 településének Önkormányzata a 2,3 milliárd forint fejlesztési beruházás keretében.

A projekt átfogó célja a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, mint UNESCO világörökségi helyszín természeti, társadalmi, gazdasági és kulturális környezetének az ökológiai egyensúly fenntartásával történő komplex fejlesztése. A térség hagyományain alapuló, a világörökségi helyszín kulturális infrastruktúráját hasznosító fejlesztések, kulturális, vallási, művészeti rendezvények és a hozzájuk szorosan kapcsolódó turisztikai szolgáltatások valósulnak meg.

A fejlesztés részeként 2015. szeptember 5-én a Mádi Furmint Ünnepen bemutatásra került a tokaji térség helyi pénze, a Tokaji Dukát, melyet a helyi gazdaság élénkítésére, az itt élő kereskedők, vállalkozások támogatására hoztak létre. A projekt keretében ezen kívül öko- és gasztroturisztikai fejlesztések, új állandó kiállítások, interaktív bemutatótermek jöttek létre, egész világörökségi pincerendszerek környezete került felújításra, valamint a zarándok útvonalakhoz kapcsolódó fejlesztések is megvalósultak.  Megjelent egy, a Tokaj-hegyaljai Borvidék turisztikai látványosságait bemutató könyv is.