Széchenyi

Nemzeti programok: Tokaj-Hegyalja Programiroda

A Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda fő feladata a borvidékkel kapcsolatos fejlesztéspolitikai munkák szervezése, támogatása és koordinálása, különös tekintettel a Parlament által 2011. június 14-én elfogadásra került világörökségi törvényből fakadó állami feladatokra és lehetőségekre.

A 2012. január 1-én életbe lépő világörökségi törvény Tokaj-Hegyalja esetében, amely 2002-ben a kultúrtáj kategóriában kapta meg a világörökségi címet, alapja és kiindulása lehet a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Kezelési Terv és Térségfejlesztési Program megvalósításának, három fő szakmai pillérre építve azt: világörökségi értékvédelem, értékalapú térségi fejlesztéspolitika, illetve kutatás, oktatás, szakmai háttér. Ezek a tervezési irányok összességében és egyszerre biztosíthatják majd az 1972. évi UNESCO Világörökség Egyezményben foglalt nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítését, valamint a térség munkahelyteremtő, jövedelemtermelő és lakosságmegtartó erejének növelését, összhangban az adott kormányzati törekvésekkel.

A jövőbeli fejlesztési programoknál különösen tekintettel kell lenni a térség világörökségi címmel is elismert kulturális, építészeti, természeti és szellemi értékeire, természeti erőforrásaira, valamint azok védelmére, amelyek a borkultúrával együtt a térségbe irányuló turizmus fő vonzerejét jelentik. A turisztikai fejlesztéseknél törekedni kell a szükséges infrastruktúra kialakítására, a megfelelő minőségű úthálózat, kerékpárútvonalak, túraútvonalak stb. kiépítésére, továbbá az egységes térségi marketing megtervezésére és megvalósítására, amely nemzetközi szinten is képes bemutatni Tokaj-Hegyalját, a tokaji bort, ezeken keresztül pedig Magyarországot. A program során kiemelt figyelmet kell fordítani a kutatásra és az oktatásra, valamint a helyi értelmiség megerősítésére, annak érdekében, hogy kellő számú és minőségi tudással bíró szakember tudja támogatni a program, és hosszabb távon a térség munkáját, feladatait.

A program eredményeként erősödhet a vidéki Magyarország egyik jelentős szelete is, hiszen Tokaj-Hegyalja sikere érdemi térségi kisugárzással bír majd a borvidék tágabb környezetére, a Bodrogközre, a Szerencsi-dombságra, a Taktaközre, a Hernád-völgyre, illetve a Zempléni-hegység térségére is.


Cím:  3909 Mád Rákóczi u 19. 
Dubóczki Dorina- asszisztens +36 20 250 8533